Ορισμός
Aεροζόλ ή αερόλυμα στα ελληνικά είναι λεπτότατα σωματίδια στερεού ή υγρού τα οποία είναι διεσπαρμένα σε αέρα ή αέριο. (Ελληνικό λεξικό: Τεγόπουλος –Φυτράκης έκδοση 1992)
Η λέξη προέρχεται από την ελληνική λέξη αήρ και την λέξη sol η οποία σημαίνει διάλυμα και έχει λατινική προέλευση
Μερικά παραδείγματα από φυσικά αερολύματα είναι : η ομίχλη, τα σύννεφα, ο καπνός ,η σκόνη.
Ο πλέον πρόσφατος νομικός όρισμός του αεροζόλ (συσκευασίας αεροζόλ) από όδηγία της Ε.Ε. είναι : Συσκευασία αεροζόλ : Αεροζόλ (διανομέας αεροζόλ,)σημαίνει ένα μη ξαναγεμιζόμενο δοχείο (μιας χρήσης) από μέταλλο, γυαλί ή πλαστικό το οποίο περιέχει ένα αέριο συμπιεσμένο, υγροποιημένο ή διαλυμένο υπό πίεση με ή χωρίς ένα υγρό ή σκόνη και εφοδιασμένο με ένα εξάρτημα το οποίο επιετρέπει το περιεχόμενο να εκτοξεύεται ως στερεά ή υγρά σωματίδια αιωρούμενα στον αέρα, ως αφρός, πάστα ή σκόνη ή σε υγρά ή σε αέρια κατάσταση.
Προιόντα Αεροζόλ
Ιστορικό: Τα προιόντα αεροζόλ επινοήθηκαν για πρώτη φορά στην Νορβηγία το 1929 αλλά δεν εμφανίστηκαν στο εμπόριο πριν από το 1940.Κατά το δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο οι στρατιώτες τα χρησιμοποίησαν για προστασία από αρρώστιες που προέρχονταν από τα έντομα. Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον διακόσιες διαφορετικές χρήσεις για προιόντα αεροζόλ.
Χρησιμοποιούνται πρακτικώς σε όλους τους κλάδους της επιστήμης ,της τεχνολογίας, καθώς και στην γεωργία και ιατρική. Μερικά παραδείγματα είναι: αποσμητικά, οικιακά εντομοκτόνα, χρώματα, λάκες μαλλιών καθώς αεροζόλ για φάρμακα εναντίον του άσθματος, για τη κατανομή αντιβιοτικών σε πληγές και πολλά άλλα.
Πως λειτουργεί ένα αεροζόλ
Σε ένα τυπικό αεροζόλ το προωθητικό αέριο υπάρχει ως υγρό υπό πίεση μέσα στο δοχείο αεροζόλ. Τα αέριο αυτό προωθεί το υγρό προιόν μέσω του σωλήνα και της βαλβίδας όταν αυτή ανοίγει με την πίεση που ασκούμε στο μπουτόν.
Όσο χρησιμοποιείται το μίγμα το αέριο εξατμίζεται από την υγρή φάση μέσα στον περιέκτη και εξασφαλίζει σταθερή πίεση δίνοντας ετσι σταθερή απόδοση σε όλη την διάρκεια ζωής του προιόντος.
Πιέζοντας το μπουτόν του δοχείου αεροζόλ, ανοίγει η βαλβίδα και το μιγμα του προιόντος προωθείται επειδή η πίεση εντός του δοχείου είναι μεγαλύτερη από την ατμοσφαιρική ( εκτός του δοχείου).
Όταν το μίγμα βγαίνει από το δοχείο, το υγρό προωθητικό γίνεται αέριο και βοηθά στο να διασκορπίσει το μίγμα σε μικρά σταγονίδια.
Βιομηχανία Αεροζόλ
Η παγκόσμια παραγωγή αεροζόλ ανέρχεται σε περίπου 10,000,000,000 μονάδες το χρόνο εκ των οποίων περίπου τό ήμισυ παράγεται στην Ευρώπη.
Η παραγωγή στην Ελλάδα είναι περίπου 23,000,000 μονάδες ενώ άλλες τόσες εισάγονται.
Εδώ και πολλά χρόνια η βιομηχανία αεροζόλ διεθνώς δεν χρησιμοποιεί χλωριοφθοριομένους υδρογονάνθρακες (CFC's) ως προωθητικά για να προστατεύσει την στοιβάδα του όζοντος της στρατόσφαιρας παρά μόνον σε πολύ μικρές ποσότητες σε αεροζόλ για ιατρικές χρήσεις όπου δεν υπάρχει αντικατάστατο.
Περισότερα για την συσκευασί αεροζόλ μπορείτε να βρείτε στη σελίδα " Συσκευασία αεροζόλ".